WelkomContact
Fotoboek  »  Oefening met de USAR

De vraag was "kan je drie lotussen leveren die niet bang zijn voor honden en kleine ruimtes, en die vier dagen achter elkaar 24 uur per dag beschikbaar willen zijn voor een oefening in o.a. Wesel Duitsland".

Het was wel even zoeken, maar op 4 juni vertrokken Ellen, Joke en Ingeborg naar Wesel voor onze oefening met de USAR (Urban Search And Rescue). Halverwege de ochtend kwamen we aan op het terrein van de THW en wat we zagen was vooral veel puin. Onze "verblijfplaats" voor de komende dagen.

De reddingsteams van de Usar zijn ondertussen gearriveerd. De komende dagen worden zij geobserveerd door een team van de Verenigde Naties dat gaat bekijken of ze de Usar de status "heavy team" gaan verlenen. Worden zij daarvoor geaccrediteerd dan kunnen de teams van de Usar snel ingezet worden bij o.a. aardbevingen.

Maar ja, wat staat ons te wachten??
We zullen worden gered, maar hoe??

We worden weggelegd onder het puin. Eerst moeten we een half uur "luchten" zodat onze ademlucht verwaaid. En dan, dan komen de honden. Ze zoeken zich een weg door het puin op zoek naar overlevenden. Hebben ze een slachtoffer gevonden dan beginnen ze enthousiast te blaffen. Wanneer zo´n hond naast je, op je staat dan is zo´n beest best wel groot en blaft hij wel erg hard.

Heeft de hond een slachtoffer gevonden dan kan het reddingsteam aan de slag. Met behulp van o.a. camera´s, klopsignalen wordt het s.o. gelokaliseerd. Zijn we gelokaliseerd dan mogen we er uit zodat het reddingsteam aan de slag kan. Wanneer ze bijna bij de plaats van het s.o. zijn gaan we het puin weer in. Maar zo´n reddingsoperatie duurt uren.

Dan begint het zware werk, Graven, boren en zagen en veel sjouwen. De mensen van de THW hebben een zwaar oefenparcours gebouwd. Grote brokken puin moeten versleept worden. Er moet door steen geboord, gezaagd worden. Er wordt flink gezweet. Is het slachtoffer bereikt dan kan de "pleeg" aan de slag. Infusen, tubes, worden klaargemaakt. Op eens sketspalk worden we uit het puin gesleept. Dit zware werk gaat zo drie dagen en nachten door en maakt diepe indruk op ons.


Klik op de foto's voor een vergroting !

Terug

| All rights reserved | Disclaimer  Webdesign & onderhoud: Johan van Logchem